Aktuelt

Visste du at sveisemetodene har røtter tilbake til bronsealderen?

Fra bronsealderen til det 21.århundre

En reise gjennom sveisemetodenes historie. Sveising, en kunst og vitenskap som er avgjørende for alt fra konstruksjon til kunst, har en fascinerende historie som strekker seg tilbake til bronsealderen. Det er vanskelig å forestille seg, men våre forfedres evne til å smi metall sammen har ledet oss til de sofistikerte metodene vi stoler på i dag.

Bronsealderen, kjent for sin innovative bruk av metaller, var vitne til enkle former for sveisning. Små gullbiter ble for eksempel ‘sveiset’ sammen ved hjelp av hammer/slegge, en metode som var både tidkrevende og begrenset i anvendelse. Men det var begynnelsen på en evolusjon.

Det var imidlertid ikke før på 1800-tallet, under den industrielle revolusjon, at sveisemetodene virkelig begynte å ta form. Oppfinnelsen av buen, og senere utviklingen av acetylen, ga grunnlaget for moderne sveising. Disse gjennombruddene gjorde det mulig å oppnå høyere temperaturer og mer presise sveiseskjøter, noe som revolusjonerte konstruksjon, skipsbygging, og mange andre industrier.

Bilde tatt fra: (https://ndla.no/image/17316). CC BY-NC-SA 4.0.

Sheffield, England, 1884, av Collection, T. G., NTB scanpix. (https://ndla.no/image/17316). CC BY-NC-SA 4.0. historien om sveisemetoder. Sveisingens historie

Siste nytt

keyboard_arrow_up